Προηγούμενες Εκδηλώσεις


23 Απριλίου 1950

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής οργάνωσε πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη του προέδρου της, πρώην Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Την κύρια ομιλία είχε ο νέος πρόεδρος Άνθιμος Α. Παπαδόπουλος.

 

 

26 Νοεμβρίου 1961

 

500ή επέτειος της αλώσεως της Τραπεζούντας

 

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών κατά το έτος 1961, ανέλαβε την πρωτοβουλία και οργάνωσε μνημόσυνο εορτασμού της Πεντακοσιετηρίδας από της Αλώσεως της Τραπεζούντας από το Μωάμεθ. Συγκροτήθηκε εξαμελής επιτροπή από αντιπροσώπους των ποντιακών σωματείων Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων υπό την προεδρία του συμβούλου του Δ.Σ. Σταύρου Νικολαΐδη και με τη συμμετοχή των επίσης μελών του Δ.Σ. Οδ. Λαμψίδη και Σίμου Λιανίδη, προέβη στις ακόλουθες αποφάσεις και ενέργειες :

 

- Εξέδωσε πολυτελές καλλιτεχνικό Λεύκωμα «Μνήμη της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών» του οποίου τη σύνταξη και επιμέλεια είχε ο Οδ. Λαμψίδης, τα κείμενα έγραψε ο Σίμος Λιανίδης, ενώ τα σχέδια φιλοτέχνησε ο Πόντιος καλλιτέχνης Γ. Βελισσαρίδης.

 

- Στις 26 Νοεμβρίου 1961 τελέστηκε θρησκευτικό εθνικό μνημόσυνο στο ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, αρχιερατεύοντος του σεβασμιωτάτου Ποντίου μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου Αγαθάγγελου Τσαούση, ο οποίος εκφώνησε και σχετικό λόγο.

 

- Την ίδια μέρα (26.11.61) στην αίθουσα «Παρνασσός» έγιναν ομιλίες από τον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής Σταύρο Νικολαΐδη και Οδ. Λαμψίδη και κατόπιν κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

 

 

 

26 Νοεμβρίου 1961

 

Στο Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση τελέστηκε θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο.

 

 

26 Νοεμβρίου 1961

 

Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από το Μητροπολίτη Αγαθάγγελο Τσαούση, τον πρόεδρο της Επιτροπής Οδ. Λαμψίδη και τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης και μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΜ, πολιτευτή Σταύρο Νικολαΐδη.

 

 

12 Νοεμβρίου 1972

 

50 χρόνια μακριά από την Πατρίδα

 

 

Με την ευκαιρία συμπληρώσεως πεντηκονταετίας από της Μικρασιατικής Καταστροφής έλαβαν χώρα διάφορες εκδηλώσεις μνήμης των αλησμόνητων Πατρίδων του εξωελλαδικού Ελληνισμού της Ανατολής με πρωτοβουλία των μικρασιατικών, θρακικών και ποντιακών σωματείων.

 

Μεταξύ αυτών των εκδηλώσεων, και ειδικότερα στην περιοχή της Αθήνας, τα ποντιακά σωματεία συνέστησαν Επιτροπή «Μνήμης του Ελληνικού Πόντου» και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 1972 οργάνωσαν εκδήλωση επιβλητικού μεγαλείου. Τελέστηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση και ακολούθησε ομιλία στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με ομιλητή τον πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Οδυσσέα Λαμψίδη με θέμα: «Οι εκ Πόντου Έλληνες κατά την πεντηκονταετίαν 1922-1972». Τον ομιλητή παρουσίασε στο πυκνό ακροατήριο ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, πολιτευτής Ισαάκ Ν. Λαυρεντίδης, με συγκινητική προσλαλιά. Κι ενώ το πλήθος υπερέβαινε τους 2.000 εντός κι εκτός της αίθουσας, περισσή συγκίνηση γέμισε την ατμόσφαιρα ο ήχος της λύρας από τον Χρήστο Μπαϊρακτάρη, τον οποίο συνόδευσε στο τραγούδι η κόρη του Ελένη Κοταλακίδου «Κρώμ’ , πού είν’ τα κρύα τα νερά σ’ πού είν’ τα παλληκάρια σ’».

 

Μετά το τέλος της ομιλίας ακούστηκε ο αθάνατος ποντιακός στίχος :

 

«Η Ρωμανία πέρασεν, η Ρωμανία πάρθεν.

Η Ρωμανία κι’ αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι’  άλλα».

 

Κατόπιν το πλήθος και οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων με τα λάβαρα, τις σημαίες και τους «ζιπκοφόρους» νέους και νέες, κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και παρακολούθησαν κατάθεση στεφάνου στη μνήμη όλων εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό της πατρίδας.