Προηγούμενες Εκδηλώσεις

12 Νοεμβρίου 1972

 

Από τη συγκινητική ατμόσφαιρα στην αίθουσα «Παρνασσός»

 

 

17 Φεβρουαρίου 1978

 

50ετία της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, 1927-1977

 

Το 1977 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τότε που μια ομάδα πνευματικών ανθρώπων, με άλυτα ακόμη τα ατομικά προβλήματα της προσφυγικής ζωής τους, ένιωσαν επιτακτικό καθήκον να ιδρύσουν σωματείο, με στόχο την διάσωση, έρευνα και καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων Ελλήνων.

 

Στις 17 Φεβρουαρίου 1978 εορτάστηκε ο σημαντικός αυτός σταθμός της δραστηριότητας της Επιτροπής, με επίσημη δεξίωση, στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» Καλλιθέας, όπου οι καλεσμένοι κρατικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι ποντιακών και μικρασιατικών σωματείων, του Τύπου, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, παρακολούθησαν την ομιλία του προέδρου Οδυσσέα Λαμψίδη, ο οποίος παρουσίασε ανάγλυφη την εικόνα του προορισμού και της εξέλιξης του τρόπου εργασίας της Επιτροπής.

 

Οι εκπρόσωποι των σωματείων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Ισαάκ Λαυρεντίδης και ανώτεροι κρατικοί παράγοντες, απηύθυναν χαιρετισμό και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα επιτεύγματα των διοικήσεων της Επιτροπής. Τονίστηκε ο άθλος του εκδοτικού έργου που επιτελεί η Επιτροπή, που με επιστημονική ακρίβεια, το «Αρχείον Πόντου» και τα παραρτήματά του, καθίσταται διεθνώς γνωστά και απαραίτητο απόκτημα της βιβλιοθήκης κάθε ερευνητού της ιστορίας.

 

 

 

19 Φεβρουαρίου 1978

 

50ετία της Επιτροπής Ποντιακών, 1927-1977

 

Στον εορτασμό της πενηνταετίας της Επιτροπής συμμετείχαν :

 

α) ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», που στις 19.2.78 παρουσίασε στην αίθουσά του ποικίλο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με θεατρική παράσταση.

 

β) ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, που στις 26.2.78 παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς το έργο της Άννας Βαφειάδου «Οι Κρυφοί»

 

γ) η Παμποντιακή Ένωση, που στις 2.4.78 οργάνωσε στο εντευκτήριό της την πρώτη Έκθεση Ποντιακού Βιβλίου στην Ελλάδα και

 

δ) το σωματείο «Παναγία Σουμελά» στη Θεσσαλονίκη, που στις 25.10.78 οργάνωσε επίσης Έκθεση Ποντιακού Βιβλίου.

 

 

19 Φεβρουαρίου 1978

 

Παράσταση από το παιδικό χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ε.Π.Μ.

 

 

12-15 Ιουνίου 1981

 

Α’ Συμπόσιο Ποντιακής Λαογραφίας 1981

 

Από τις 12 ως τις 15 Ιουλίου 1981 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, οργανωμένο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, το Α’ Συμπόσιο Ποντιακής Λαογραφίας.

 

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούσαν :

Πρόεδρος, Οδυσσέας Λαμψίδης

Αντιπρόεδρος, Απόστολος Σουμελίδης

Γραμματέας, Μιράντα Τερζοπούλου

Μέλη, Δημήτρης Τομπαΐδης, Ιωάννης Σταυριανίδης και Γιώργος Δεληκάρης.

 

Τα θέματα καθορίστηκαν ως εξής :

α) Κοινωνική οργάνωση – Λαϊκό δίκαιο

β) Λαϊκή λατρεία

γ) Πνευματική ζωή

δ) Υλικός Πολιτισμός

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Συμπόσιο ξεκίνησε τις εργασίες του στις 12.6.81, στη μεγάλη αίθουσα του συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί», όπου πάνω από διακόσιοι ακροατές παρακολούθησαν την εναρκτήρια συνεδρίαση. Στους συνέδρους και προσκεκλημένους προσφέρθηκαν εκ μέρους της ΕΠΜ το ντοσιέ του Συμποσίου, ένα αναμνηστικό μετάλλιο και, τιμητικά, το τελευταίο παράρτημα του «Αρχείου Πόντου», «Τρία ποντιακά θεατρικά έργα» του Σ. Λιανίδη.

 

Ο πρόεδρος της ΕΠΜ Οδ.Λαμψίδης κήρυξε την έναρξη των εργασιών και ο καθηγητής της Λαογραφίας και ακαδημαϊκός Κ. Ρωμαίος ανέλαβε την προεδρία της συνεδριάσεως της πρώτης μέρας, της οποίας ήταν και πρώτος ομιλητής με θέμα «Τα τραγούδια των Ελλήνων του Πόντου». Ακολούθησαν άλλες ανακοινώσεις και κατόπιν ο πρόεδρος της ΕΠΜ Οδ. Λαμψίδης εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο, ενώ αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των ποντιακών σωματείων και προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής χαιρέτισαν το Συμπόσιο. Η πρώτη μέρα τελείωσε με δεξίωση γνωριμίας.

 

Με το τέλος των εργασιών του Συμποσίου, ο Σύλλογος «Αργοναύται-Κομνηνοί» οργάνωσε, και πάλι στην αίθουσά του, δεξίωση όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση των «Μωμογέρων» και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.

 

Οι ανακοινώσεις του Συμποσίου δημοσιεύονται στον 38ο τόμο του «Αρχείου Πόντου».