Προηγούμενες Εκδηλώσεις

18-21 Αυγούστου 1990

 

Φιλοξενία της ποντιακής νεολαίας Τιφλίδας

 

Σαρανταμελής ομάδα της «Ελληνικής Νεολαίας Τιφλίδας», επιστήμονες στην πλειονότητά της, επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον Αύγουστο 1990 και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών ανέλαβε τη φιλοξενία της το χρονικό διάστημα που παρέμεινε στην Αθήνα. Για το σκοπό αυτό, και αφού εξασφάλισε την άνετη παραμονή των μελών της νεολαίας στο ξενοδοχείο «Φοίνιξ» της Γλυφάδας, ακολουθήθηκε το παρακάτω πρόγραμμα :

 

α) Στις 19 Αυγούστου, με τη συνοδεία μελών της Επιτροπής, επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το Στάδιο, το Ζάππειο, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με φανερή την έκπληξη και το θαυμασμό των μελών της για την αρχαία ελληνική τέχνη και τα περιώνυμα εκθέματα των Μουσείων, νιώθοντας όλοι ακόμα πιο περήφανοι για την καταγωγή τους.

 

Το ίδιο βράδυ η ομάδα επισκέφθηκε την Ε.Π.Μ. για να γνωρίσει το έργο και τα μέλη της. Μετά την ξενάγηση στους χώρους του κτιρίου της ΣΚΠ και παρουσία επίσης εκπροσώπων ποντιακών σωματείων και κοινωνικών-πολιτικών παραγόντων, ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, κος Χαράλ. Μπεχλιβανίδης, καλωσόρισε την Ελληνική Νεολαία Τιφλίδας. Στη συνέχεια ο κος Διαμαντής Λαζαρίδης εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΠΜ έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία μετέφρασε στα ρωσικά η κα Μαρίνα Κιτσικίδου, μέλος της νεολαίας, για όσους δεν γνώριζαν καλά την ελληνική. Ακολούθησε προσφορά δώρων. Η ΕΠΜ δώρισε μια πλήρη σειρά του «Αρχείου Πόντου» για τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου στην Τιφλίδα, ενώ σε κάθε μέλος της προσφέρθηκε το βιβλίο του Ισαάκ Λαυρεντίδη «Οι εκ Σοβιετικής Ενώσεως Έλληνες Πόντιοι την καταγωγήν και τα εκ της συνθήκης της Λωζάνης δικαιώματά των», ένας δίσκος με ποντιακά τραγούδια και αναμνηστική πλακέτα με το μονοκέφαλο αετό του Πόντου. Ακολούθησαν ανάλογες δωρεές από τους εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων, του δημάρχου και άλλων φίλων και μελών. Στον 1ο όροφο του κτιρίου δόθηκε δεξίωση υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας του Ν. Λαζαρίδη και το γλέντι συνεχίστηκε με χορούς και τραγούδια.

 

 

 

18-21 Αυγούστου 1990

 

Φιλοξενία της ποντιακής νεολαίας Τιφλίδας

 

β) Στις 20 Αυγούστου, με τη συνοδεία μελών της Επιτροπής, η ομάδα κατευθυνόμενη προς την Επίδαυρο, επισκέφθηκε την Κόρινθο, Ακροκόρινθο, τα ανάκτορα του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες, το Ναύπλιο, το ενετικό κάστρο του Παλαμηδιού και τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου με κατάλληλη ξενάγηση από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΜ, κο Διαμ. Λαζαρίδη και κα Λένα Καλπίδου.

 

γ) Στις 21 Αυγούστου, οι εκδρομείς είχαν ελεύθερο το πρωινό τους να επισκεφτούν φίλους και την αγορά, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε περίπατος στην Πλάκα και παρακολούθηση παράστασης ελληνικών λαϊκών χορών στο θέατρο της Δόρας Στράτου.

 

δ) Στις 22 Αυγούστου η ομάδα αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη, συνοδεία της κας Άννας Θεοφυλάκτου, προκειμένου να γνωρίσει τους ανάλογους ιστορικούς χώρους της Β. Ελλάδας και να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο νέο μοναστήρι στην Καστανιά της Βέροιας.

 

 

 

21 Νοεμβρίου 1993

 

Αποκαλυπτήρια προτομής Χρυσάνθου

 

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 1993 έγιναν με μεγαλοπρέπεια τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοίδιμου μητροπολίτη Τραπεζούντος και μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρύσανθου, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ιδρύσεως της Ε.Π.Μ. και πρόεδρος αυτής από το 1927 ως το 1949.

 

Μετά το σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ΕΠΜ Δημήτρη Τομπαΐδη και την επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Βασίλειο, πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Σμύρνης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον πρόεδρο και τον τ. Υπουργό Νίκο Ακριτίδη.

 

Για την προσωπικότητα του μεγάλου ανδρός, για την εν γένει δράση του στον Πόντο και εδώ και για το πλούσιο συγγραφικό του έργο μίλησε ο κος Ισαάκ Λαυρεντίδης, μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΜ και τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Την τελετή παρακολούθησαν πολλοί επίσημοι της πολιτείας, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε δεξίωση στις αίθουσες του κτιρίου της ΣΚΠ.

 

Η προτομή δεσπόζει στον αύλειο χώρο του κτιρίου μας, ο οποίος έχει διαμορφωθεί καταλλήλως, και η μορφή του Ιεράρχη μας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΕΠΜ, αποτελεί περίλαμπρο κόσμημα για ολόκληρη την περιοχή.

 

(Σημ.: Την προτομή φιλοτέχνησε ο ομογενής μας γλύπτης από την Τιφλίδα κος Γκέλα Κεσίδης, την οποία προσέφερε στην ΕΠΜ δωρεάν. Όλες οι εργασίες έγιναν στην Τιφλίδα)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 και 9 Οκτωβρίου 1994

 

«Η ποντιακή διάλεκτος άλλοτε και τώρα»

 

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου 1994 πραγματοποιήθηκε διεθνής επιστημονική διημερίδα για την ποντιακή διάλεκτο με το γενικό τίτλο : «Η ποντιακή διάλεκτος άλλοτε και τώρα».

 

Ο σκοπός της οργάνωσης ήταν απολογιστικός και απογραφικός : από τη μια μεριά υπογραμμίστηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στη μελέτη της ποντιακής, όπου έχει υπάρξει πολύ σημαντικό έργο, και από την άλλη καταγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως τώρα η έρευνα καθώς και όσα απομένουν ανεπίλυτα ή αδιερεύνητα.

 

Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου δημοσιεύονται στον 46ο τόμο του «Αρχείου Πόντου».

 

 

30 Ιανουαρίου 1994

 

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών τιμά τον Απόστολο Σουμελίδη

 

Στις 30 Ιανουαρίου 1994 η ΕΠΜ οργάνωσε τιμητική εκδήλωση για το εν ενεργεία αρχαιότερο μέλος της Απόστολο Σουμελίδη, αντιπρόεδρο της ΕΠΜ, για την επί πενήντα χρόνια  και πλέον ηθική, πνευματική και υλική προσφορά του προς την ΕΠΜ.

 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο πρόεδρος κος Δημ. Τομπαΐδης προσφώνησε τον τιμώμενο τονίζοντας ότι, από όλη την εργασία του αποδεικνύεται ότι είναι ένας επιστήμων κύρους και ένας μεγάλος εφευρέτης και δάσκαλος. Τη βιογραφική του παρουσίαση έκανε ο γεν. έφορος κος Διαμ. Λαζαρίδης, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εκ Βαρενού Χαλδίας καταγωγή του (γόνος πολύκλωνης διάσημης οικογένειας Σουμελιδών), στα μαθητικά του χρόνια στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, στις σπουδές του στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, στην υπαλληλική του σταδιοδρομία ως γεωπόνου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και γεν. δ/ντού του Υπουργείου Γεωργίας. Ο κος Λαζαρίδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάληψη οικογενειακών υποχρεώσεων του Απ. Σουμελίδη από μικρή ηλικία, μετά το θάνατο του πατέρα του γιατρού Αλκ. Σουμελίδη το 1915 στην Τραπεζούντα, και στην μετ’ αυταπαρνήσεως αφοσίωσή του στην προστασία, συντήρηση κτλ. της μητέρας του και των θήλεων αδελφών του. Με συγκίνηση αναφέρθηκε επίσης στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής (1941-1944), όπου ο Απ. Σουμελίδης με πολλές ταλαιπωρίες έφτασε μέχρι και το εκτελεστικό απόσπασμα, από το οποίο γλίτωσε από θαύμα.

 

Η κα Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια, μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής αναφέρθηκε στο πλούσιο επιστημονικό του έργο. Σημαντική επίσης εργασία του δημοσιεύθηκε στον 36ο τόμο του «Αρχείου Πόντου» με τίτλο : «Αναγνώριση και βοτανική κατάταξη φυτών της ποντιακής χλωρίδας».

 

Στη συνέχεια έγινε προβολή των πλούσιων πατρογονικών κειμηλίων της οικογένειας Σουμελίδη που δωρήθηκαν στην ΕΠΜ, από την έφορο του Μουσείου κα Λένα Καλπίδου.

 

Τέλος ο πρόεδρος κος Δημ. Τομπαΐδης, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη, του προσέφερε αναμνηστικό χρυσό μετάλλιο και η γεν. γραμματέας κα Δέσπ. Κωνσταντινίδου προσέφερε ανθοδέσμη στην αδελφή του Κορίνα Σουμελίδου.

 

Κλείνοντας την εκδήλωση η πρωταγωνίστρια του ποντιακού θεάτρου κα Κίτσα Μακρίδου απάγγειλε ποίημα «Ο Ύμνος των Ποντίων» του Φίλωνα Κτενίδη, προς τιμήν του τιμωμένου.