Προηγούμενες Εκδηλώσεις

29 Ιανουαρίου 1995

 

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών τιμά την Αθηνά Μακρίδου – Καλλιγά

 

Στις 29 Ιανουαρίου 1995 η ΕΠΜ οργάνωσε τιμητική εκδήλωση για την Αθηνά Μακρίδου-Καλλιγά για την ανεκτίμητη προσφορά της επί μία εικοσιπενταετία στην ΕΠΜ ως γεν. γραμματέας του Δ.Σ.

 

Την τιμώμενη προσφώνησε ο πρόεδρος κος Δημ. Τομπαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα πλούσια πνευματικά και ψυχικά της χαρίσματα καθώς και στην πολύτιμη προσφορά της προς την ΕΠΜ.

 

Τη βιογραφική της παρουσίαση έκανε η γεν. γραμματέας της ΕΠΜ κα Δέσποινα Κωνσταντινίδου, ενώ το μέλος του ΔΣ, κα Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια αναφέρθηκε στην εγκυκλοπαιδική της μόρφωση, στην αγωνιστικότητά της και στην εν γένει προσφορά της στην Επιτροπή και σε άλλα ποντιακά σωματεία. Στη συνέχεια έγινε προβολή του πλούσιου ανεκτίμητου φωτογραφικού αρχείου της που δώρισε στην Επιτροπή.

 

Τέλος ο πρόεδρος κος Δημ. Τομπαΐδης  της πρόσφερε χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο και η γεν. γραμματέας κα Δέσποινα Κωνσταντινίδου ανθοδέσμη. Συγκινημένη η τιμώμενη ευχαρίστηκε το Δ.Σ. της ΕΠΜ και το πολυπληθές ακροατήριο που την τίμησε με την παρουσία του. Ο κος Νικόλαος Νικολαΐδης απάγγειλε προς τιμήν της, ποίημα του Πόντιου ποιητή Ηλία Τσιρκινίδη.

 

 

8 Δεκεμβρίου 1995

 

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών τιμά τον Ισαάκ Λαυρεντίδη

 

Στις 8 Δεκεμβρίου 1995 η ΕΠΜ τίμησε τον Ισαάκ Ν. Λαυρεντίδη, τ. αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων,  και τον αναγόρευσε «Επίτιμο Πρόεδρό της».

 

Τον τιμώμενο προσφώνησε ο πρόεδρος της ΕΠΜ κος Δημ. Τομπαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πανελλήνιο κύρος του, το οποίο αναγνωρίστηκε πέρα από σωματειακές και παραταξιακές διαφορές, στη θετική συμβολή του στο έργο της ΕΠΜ, που με τις άοκνες και αποτελεσματικές ενέργειές του εξασφάλιζε πόρους για τη διεκπεραίωση του κύριου επιστημονικού της έργου. Τονίστηκε ακόμη ότι ο  Ισαάκ Λαυρεντίδης, βαθιά στοχαζόμενος και ερευνητικός άνθρωπος, ασχολήθηκε και με τα προσφυγικά θέματα προσφέροντας και στο καθαρώς επιστημονικό έργο της ΕΠΜ με σειρά εργασιών που δημοσιεύονται στον «Αρχείον Πόντου» και αλλού, καθώς και σε αυτοτελή βιβλία. Τιμές επίσης αποδόθηκαν στον τιμώμενο και στο παρελθόν από ανώτατα πνευματικά ιδρύματα, ποντιακά σωματεία, καθώς και από την Πολιτεία για τα ανδραγαθήματά του στον πόλεμο του 1940.

 

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του ο πρόεδρος της ΕΠΜ, τού πρόσφερε τιμητική περγαμηνή, κατά την οποία ανακηρύχτηκε «Επίτιμος Πρόεδρος» της ΕΠΜ και χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο. Την ατμόσφαιρα ζέστανε επιπλέον ο λυράρης κος Νικ. Λαζαρίδης με ακριτικά ποντιακά τραγούδια. Ακολούθησε δεξίωση στον ισόγειο χώρο του κτιρίου.

 

 

 

 

15 Φεβρουαρίου 1998

 

70ετία της Επιτροπής και εγκαίνια του Μουσείου της

 

Στις 15 Φεβρουαρίου 1998, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κυρίου Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, ακαδημαϊκών, καθηγητών και άλλων πνευματικών προσωπικοτήτων καθώς και εκπροσώπων της πολιτείας, έλαβε χώρα εορταστική εκδήλωση για τα 70 χρόνια της ΕΠΜ από την ίδρυσή της στην αίθουσα συνεδρίων του κτιρίου της ΣΚΠ.

 

Στην αρχή, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΜ κος Δημ. Τομπαΐδης με εμπνευσμένη και μεστή περιεχομένου προσλαλιά αναφέρθηκε στο ιστορικό του εορτασμού. Ακολούθως η καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Άρτεμις Ξανθοπούλου μίλησε για το ιστορικό έργο της ΕΠΜ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Χριστόφορος Χαραλαμπάκης για το γλωσσικό της έργο και η καθηγήτρια του ΑΠΘ κα Καψωμένου για το λαογραφικό της έργο.

 

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν στην συνέχεια ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης κος Γ. Σιότροπος και ο γεν. γραμμ. του Υπ. Πολιτισμού κος Ευγ. Γιαννακόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Κωνστ. Στεφανόπουλος ανεβαίνοντας στο βήμα, εξήρε το έργο της ΕΠΜ και αναφέρθηκε εκτενώς στους Ποντίους και στους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.

 

Στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσφέρθηκε κατόπιν από τον πρόεδρο της ΕΠΜ το βιβλίο του Μητροπολίτου Χρυσάνθου «Η Εκκλησία Τραπεζούντος».

 

Μετά τον πανηγυρικό εορτασμό της 70ετίας της ΕΠΜ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της ΕΠΜ και ξεναγήθηκε στο χώρο του από την έφορο Μουσείου κα Λένα Καλπίδου. Στο βιβλίο των επισκεπτών έγραψε: «Με ειλικρινή αγάπη προς τους Ποντίους και μεγάλη εκτίμηση για το έργο της Επιτροπής, προσήλθα δια τα σημερινά εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου».

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε ειδική παρουσίαση του Μουσείου σε εκπροσώπους των ποντιακών σωματείων, δωρητών κειμηλίων, εκπροσώπους διαφόρων Μουσείων κτλ. Την παρουσίαση έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΜ κος Διαμ. Λαζαρίδης, η έφορος Μουσείου κα Λένα Καλπίδου, η μουσειολόγος κα Ιφιγένεια Διονυσιάδου και ο σχεδιαστής κος Στέλιος Δασκαλάκης.

 

(Σημ.: Έχει κυκλοφορήσει ειδικό τεύχος-αφιέρωμα στον εορτασμό της 70ετίας της ΕΠΜ και των εγκαινίων λειτουργίας του Μουσείου της)

 

 

 

 

19 Δεκεμβρίου 1999

 

Αποκαλυπτήρια προτομής Ισαάκ Λαυρεντίδη

 

 

Στις 4 Οκτωβρίου 1998 και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Ισαάκ Νικ. Λαυρεντίδη, ο Δήμος Νέας Σμύρνης σε εκδήλωση που οργάνωσε, ανακοίνωσε δια στόματος του Δημάρχου Γ. Σιότροπου την απόφαση του Δ.Σ. για την ονομασία της εσωτερικής πλατείας που εφάπτεται με το πίσω μέρος του κτιρίου της ΕΠΜ σε «Πλατεία Ισαάκ Νικ. Λαυρεντίδη». Μέσα σ΄ ένα χρόνο ο Δήμος Ν. Σμύρνης φρόντισε για την διαμόρφωση του χώρου της πλατείας και την τοποθέτηση ειδικού βάθρου, ενώ η Επιτροπή μερίμνησε για την κατασκευή της προτομής του Ισαάκ Λαυρεντίδη.

 

Έτσι, στις 19 Δεκεμβρίου 1999, έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του αειμνήστου Ισαάκ Ν. Λαυρεντίδη, παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κου Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος μετά την κατάθεση στεφάνου μίλησε εκτενώς αναφερόμενος στην προσωπικότητα και στην  προσφορά του αειμνήστου Ισαάκ Λαυρεντίδη. Παρίσταντο επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Παν. Σγουρίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, μέλη και φίλοι της ΕΠΜ και του τιμωμένου και πλήθος κόσμου. Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο πρόεδρος της ΕΠΜ κος Δημ. Τομπαΐδης και ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης κος Γ. Κουτελάκης, οι οποίοι στη συνέχεια μίλησαν για την προσωπικότητα και την προσφορά του αειμνήστου Ισαάκ Λαυρεντίδη. Ακολούθησε δεξίωση σε αίθουσα του κτιρίου της ΕΠΜ.

 

(Σημ.: α. Την προτομή φιλοτέχνησε ο ομογενής μας γλύπτης από την Τιφλίδα Γκέλα Κεσίδης, ο οποίος κατοικεί πλέον στη Θεσσαλονίκη.

β. Στα έξοδα κατασκευής της προτομής συνέβαλαν ουσιαστικά ποντιακά σωματεία, μέλη και φίλοι της Επιτροπής).

 

 

 

 

 

23 Νοεμβρίου 2002

 

            Ημερίδα αφιερωμένη στον Άνθιμο Α. Παπαδόπουλο

 

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών τιμώντας τον Άνθιμο Αντωνίου Παπαδόπουλο, διακεκριμένο επιστήμονα, ιδρυτικό μέλος της και επί σειρά ετών πρόεδρό της, πραγματοποίησε στις 23 Νοεμβρίου 2002 στις αίθουσες κτιρίου της «Ημερίδα για τον Άνθιμο Α. Παπαδόπουλο» που συνέπεσε με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του το 1962.

 

Το πρόγραμμα της «Ημερίδας» περιλάμβανε :

- Χαιρετισμό προέδρου ΕΠΜ, Δ. Τομπαΐδη.

- Σύντομο βιογραφικό του Α.Α.Π., από τον κ. Δ. Λαζαρίδη.

- Το έργο του Α.Α.Π. στο «Κέντρον Συντάξεως του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής Γλώσσης», από τον κ. Χ. Χαραλαμπάκη.

- Η μελέτη των βορείων ιδιωμάτων από τον Α.Α.Π., από την κ. Ε. Γιακουμάκη.

- Συζήτηση

- Η έρευνα της φωνητικής και της φωνολογίας της ποντιακής διαλέκτου από τον Α.Α.Π., από τον κ. Σ. Χατζησαββίδη.

- Η έρευνα της μορφολογίας και της σύνταξης της ποντιακής διαλέκτου από τον Α.Α.Π., από τον κ. Δ. Τομπαΐδη.

- Συζήτηση

- Διάλειμμα

- «Ιστορική Γραμματική της Ποντικής Διαλέκτου» του Α.Α.Π: περιεχόμενο και δομή, από τον κ.  Θ. Νάκα.

- Πηγές και δομή του λημματολογίου του «Ιστορικού Λεξικού της Ποντικής Διαλέκτου» του Α.Α.Π., από την κ. Α. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη.

- Η ετυμολόγηση των λέξεων ανατολικής προέλευσης από τον Α.Α.Π., από τον κ. Χ. Συμεωνίδη.

- Η ετυμολόγηση των ποντιακών λέξεων από τον Α.Α.Π., από τον κ. Κ. Καραποτόσογλου.

- Συζήτηση

- Γεύμα.

 

Το Δ.Σ. της Ε.Π.Μ., ύστερα από εισήγηση του Προέδρου  κου Δημ. Τομπαΐδη, αποφάσισε να ονομαστεί η αίθουσα της Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου, ως «Αίθουσα Α. Α. Παπαδόπουλου».