Προηγούμενες Εκδηλώσεις


21 Νοεμβρίου 2004

 

 

Ημερίδα για την 800ή επέτειο

της ίδρυσης της Αυτοκρατορίας Τραπεζούντας

 

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2004 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Ε.Π.Μ., η ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κου Αλέξη Σαββίδη, με θέμα «Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και η σημασία της μελέτης της ιστορίας της, η διαχρονική πρόοδος της έρευνας». Τον ομιλητή προσφώνησε στο εκλεκτό ακροατήριο ο πρόεδρος κος Δημήτριος Τομπαΐδης.

 

Η σχετική με το θέμα της διάλεξης εργασία έχει εκδοθεί στο 25ο Παράρτημα του «Αρχείου Πόντου»: Αλεξίου Γ.Κ. Σαββίδη, «Οι Μεγάλοι Κομνηνοί της Τραπεζούντας και του Πόντου, Ιστορική επισκόπηση της βυζαντινής αυτοκρατορίας του μικρασιατικού ελληνισμού (1204-1461)», Αθήνα 2005.

 

 

 

 

 

 


27 Φεβρουαρίου 2005

 

 

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2005, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών οργάνωσε ειδική εκδήλωση-παρουσίαση του 24ου Παραρτήματος του «Αρχείου Πόντου»: Αντωνίου Υ. Παυλίδη, «Το Φροντιστήριο Τραπεζούντας (1900-1914) και η ιδεολογική κυριαρχία των Ελλήνων στον Πόντο». Στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του κτηρίου της, μίλησαν για το βιβλίο οι καθηγητές Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, Μαρία Τζάνη και Νεοκλής Σαρρής.

 

 


21 Οκτωβρίου 2007

 

 

Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Οδυσσέα Λαμψίδη

 

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την απώλεια του διακεκριμένου βυζαντινολόγου και επί σειρά ετών προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, αείμνηστου Οδυσσέα Λαμψίδη, η Ε.Π.Μ. πραγματοποίησε σεμνή τελετή στις 21 Οκτωβρίου 2007, ημέρα Κυριακή και ώρα 11 π.μ. Για τη ζωή και το έργο του Οδ. Λαμψίδη μίλησαν οι καθηγητές Δημήτριος Τομπαΐδης και Ελισάβετ Ζαχαριάδου .

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. της ονομασίας των αιθουσών α’ ορόφου σε ΟΔΥΣΣΕΑ ΛΑΜΨΙΔΗ και γ’ ορόφου σε ΑΝΘΙΜΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, οπότε έγιναν και τα σχετικά αποκαλυπτήρια.

 

 


5 Απριλίου 2009

 

 

Στις 5 Απριλίου 2009, ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας του Α.Π.Θ. κας Παρυσάτιδος Παπαδοπούλου-Συμεωνίδου (Αρχιτέκτονος-Πολεοδόμου) με θέμα: «Υποθήκες Πολιτισμού στον Πόντο: Η πρόκληση του μέλλοντος [σκέψεις, προτάσεις, πολιτικές]».

 

 

8 Απριλίου 2009

 

Στις 8 Απριλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση παράδοσης-παραλαβής από την οικογένεια του αείμνηστου Λεωνίδα Ιασονίδη, ιδρυτικού μέλους, στο αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Σούρλας, Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου.

 

Τα κειμήλια (τιμητική διάκριση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων τα έτη 1914 και 1931) παρέλαβε η έφορος μουσείου κ. Λένα Καλπίδου από τις ανεψιές του Λεωνίδα Ιασονίδη, Αλεξάνδρα Ιασονίδου-Αργυροπούλου και Ναυσικά Ιασονίδου-Γκάγκα.